Care este diferenta intre grade si gon-i ?
Unii clienti ne-au intrebat “Care este diferenta intre grade si gon-i ?”
Nivele optice automate si teodolitii sunt gradati intr-unul dintre aceste sisteme de masura. Nivele digitale (electronice) sau teodolitii electronici au posibilitatea de a exprima coordonatele in oricare dintre aceste sisteme de masura.
Grad-ul sexagesimal sau radianul (radian angle) este o unitate de masura pentru unghiuri plane, egala cu 1/360 dintr-un cerc complet, sau cu π/180. Se noteaza cu “ 0 ”, ex: 450 . Unitatea isi are radacinile in geometria antica persana (Babilon, acum 4.000 ani) de unde a fost preluata de arabi si apoi de greci. Subunitatile sale sunt minutele “ ‘ “ si secundele “ “ “.
Grad-ul centezimal, gon-ul sau gradian-ul este o unitate de masura pentru unghiuri plane, egala cu 1/400 dintr-un cerc complet sau cu π/200. Se noteaza cu “ g”, ex: 50g. Unitatea de masura a fost utilizata la inceput in tarile din nordul Europei: Germania, Suedia, Norvegia, Marea Britanie, dar in prezent incepe sa fie utilizata tot mai mult din cauza usurimii calculelor mintale (bazate pe multipli si submultiplii lui 10). In Germania mai este numit si “grad nou” (Neugrad). Subunitatile sale sunt miligon-ii (mgon) sau “mg”
Pentru o explicatie completa si o tabela de conversie, puteti descarca documentatia .pdf